Identitijd

Identitijd

Identitijd is een grensoverschrijdend kunstproject / verdiepingsprogramma voor professionele- en amateur beeldend kunstenaars in Overijssel en Drenthe en wordt georganiseerd door Stichting Beeldruimte en Kunst & Cultuur Drenthe (K&C).

Het project daagt de deelnemers uit om na te denken over het begrip Identiteit, in een wereld die volop in beweging en verandering is. ‘Wat of wie bepalen onze identiteit in deze tijd?’ (vandaar de schrijfwijze Identi-Tijd) ‘Wat betekent het thema voor kunstenaars en speelt het een zichtbare rol in het werk?’ Na twee inspiratiedagen, afgelopen november, waarin werd ingezoomd op het thema, openen in februari en maart twee grote exposities in Hengelo en Emmen.

De exposities bieden volop gelegenheid tot ontmoeting, inspiratie en reflectie.

Aan het project zijn per provincie 5 boegbeelden verbonden. Dit zijn gerenommeerde kunstenaars voor wie het thema Identitijd een belangrijke element in hun werk is. Zij zijn sparringpartner voor alle deelnemers en zullen de Masterclasses leiden die 10 genomineerde exposanten per provincie krijgen aangeboden. Het publiek en de boegbeelden kiezen uit beide exposities elk 10 kunstenaars, wiens werk op bijzondere wijze het thema reflecteert. Op de laatste dag van de expositie (zaterdag 10 maart) worden deze genomineerden bekend gemaakt. De 5 boegbeelden in Overijssel zijn: Rudy Simon (Zwolle), Astrid van Loo (Deventer), Ricardo Liong-A-Kong (Hengelo), Jeanette Hoekstra (Deventer) en Tamme de Boer (Zwolle). Samen met de Drentse boegbeelden begeleiden zij het vervolgtraject van Identitijd.

Bij ZaalZuid Kunstpodium in Hengelo opent Lous Kerkhof, directeur van de Hengelose cultuurinstelling Oyfo Kunst & Techniek, waar ZaalZuid deel van uitmaakt, op vrijdag 2 februari om 16.00 uur de expositie van 'Identitijd' met ca. 120 kunstwerken van 70 kunstenaars uit heel Overijssel.

De expositie in ZaalZuid kunstpodium, Hengelo loopt van 3 februari t/m 10 maart 2018 Openingstijden: wo-vr 13.00 – 16.00 uur, za en zo: 14.00 – 17.00 uur.

Uitnodiging tentoonstelling Identitijd [400 kb]

ricardo-liong-a-kong-kaalhout

Kaal hout
In de expositie Identitijd presenteer ik het werk Kaal hout.
Kan men zijn identiteit aan kaal hout koppelen?

ricardo-liong-a-kong-kaalhout
[ v.l.n.r. babydruif, birambi (wilde loot), bita wiri, citroen, kasjoe, kers, mangistan, manja, monki monki kers, sapotille ]

Het is moeilijk een goede omschrijving van het begrip identiteit te geven. Anders dan bijvoorbeeld de kleur van de ogen, die te meten is, is onze ‘identiteit’ iets dat wij geneigd zijn onszelf aan te meten. Bij identiteit gaat het volgens mij ook meer om iets dat je graag zelf wilt zijn, of om een groep waartoe je wilt behoren, want wie ben je nou werkelijk?

Voor mij is wel duidelijk waar mijn identiteit ligt: in de grond.
In veel van mijn werk ga ik terug naar de grond / aarde en de planten die daar uit voortkomen. De nieuwsgierigheid en liefde voor planten heb ik van mijn ouders. Ze deden het gewoon en ik –monkey see, monkey do– deed gewoon hetzelfde.

Voor Identitijd heb ik uit de ouderlijke tuin in Suriname takjes van verschillende bomen en struiken verzameld, en om alleen het kale hout te tonen, ze van de bast ontdaan. De bast, die verhult, leidt te veel af.

Mijn positie in de tijd was duidelijk na het verzamelen: alhoewel ik zo vaak in Suriname ben en dan heel veel in de tuin werk, komt geen van deze takken van een plant die ik geplant heb.
Ik schat dat de manja, eind jaren zeventig geplant, nu dus een respectabele 40 jaar oud, de oudste boom is. Vaak vraag ik me af (ik kan het ze niet meer vragen) of mijn ouders zich realiseerden dat niet zij, maar de volgende generaties de meeste vruchten zouden plukken.

ricardo-liong-a-kong-kaalhout


Identitijd: afsluitende tentoonstelling september 2018
Opening: zaterdag 22 september 16.00 uur
afsluiting en bekendmaking winnaars:
zondag 14 oktober 16.00 uur

KiK – Kunst In Kolderveen, Kolderveen 26/26a, 7948 NJ Nijeveen


^ naar boven