HOOR STEEN

Wat als geluid in dood materiaal (stenen, objecten) opgeslagen wordt?
Wat als met bijzondere technieken deze geluiden uit het verleden weer hoorbaar gemaakt kunnen worden?
HOOR STEEN laat het horen!

Het verleden openbaart zich aan ons door middel van ‘dingen’, objecten. Deze objecten herbergen in zich ook weer een geschiedenis, een verleden: uit het perkament kan men het dier ‘lezen’, uit de inkt de kleurstoffen.
Zo kon in De onzichtbare steden van Italo Calvino, uit de jaarringen van het hout van het schaakbord, de magere en de vette jaren uit de tijd dat het schaakbord nog een boom was, gelezen worden.
Van wat wij dood materiaal noemen, is meestal alleen de ‘buitenkant’ te lezen, maar de objecten hebben in hun tijd natuurlijk vol in het leven gestaan. Net als mensen hebben zij wat om hun heen was, letterlijk opgezogen, ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Soms is daar wat van terug te zien, maar meestal is het diep in de molecuulstructuur opgeslagen.

In AltgeR­äusch, Forschungslaboratorium fur Archäologiesche Geräusche te Lübeck (D), ontwikkelt men sinds 1963 diverse technieken om ook het geluid van het verleden aan objecten te ontfutselen.
Deze technieken zijn meestal non-destructief, het gaat immers vaak om kwetsbare of kostbare objecten. Welke technieken gebruikt worden, hangt van het object af, en helaas zijn de technieken nog niet zo geperfectioneerd dat de uitkomst van het onderzoek altijd bruikbaar is.

hoor steen
Voor HOOR STEEN is een stuk Bentheimer zandsteen, afkomstig van Huys Hengelo, onderzocht door AltgeRäusch.
We wilden graag weten of er nog geluiden of gesprekken uit het verleden uit deze steen terug te halen zijn.
Dipl. Ing. Karl Friedrich Hünzebecke en zijn team hebben het onderzoek uitgevoerd.

Er zijn drie door AltgeRäusch ontwikkelde technieken op de steen toegepast.
Bij alle genoemde technieken vindt er na de opname een zekere mate van filtering plaats. De medewerkers van het lab monitoren het hele proces, en bewerken indien nodig het resultaat.
N.b. De beschrijving van de gebruikte technieken is vanwege geheimhouding c.q. commerciele belangen wat algemeen van aard.

De resultaten van AltgeRäusch zijn bemoedigend. Er is herkenbaar geluid te horen, alleen geen duidelijke gesprekken, waar op gehoopt was.

Bodenstimulation
Hierbij wordt de steen op een trillend plateau gelegd. Dit plateau wordt met een door AltgeRäusch ontwikkelde, melodie aangestuurd. Gevoelige microfoons registreren de resonanties in de steen.
hoor steen

Wiedergeburt
De stukken steen van Huys Hengelo zijn allen uit een groter stuk steen gehouwen. Daarna zijn ze, voor ze aan Huys Hengelo werden geplaatst, bewerkt om ze in de juiste vorm te krijgen. In het laboratorium wordt geprobeerd met behulp van kloppen en krassen de steen dezelfde ervaring te geven, en vervolgens met flex-axiale microfoons luisteren hoe de steen reageert.
hoor steen

Translaterale Pulsierung (mit Laser)
Hierbij worden er eerst in de breedte, vervolgens in de lengte, laserpulsen door de steen gestuurd en wordt gelijktijdig de respons orthogonaal gemeten.
hoor steen



hoor steen


HOOR STEEN, de publicatie, bevat een geluidcd met geluidfragmenten en is in een oplage van 10 genummerde en gesigneerde exemplaren uitgegeven door Ambassade van Bukistan.
Zie ook onder kunstenaarsboeken.

HOOR STEEN is onderdeel van Project 1430.

Zaal Zuid kunstpodium en Museum Hengelo nodigen u van harte uit voor de opening von de tentoonstelling Project 1430.
De opening vindt plaats op zaterdag 5 november 2016 om 15.00 uur in Museum Hengelo. Namens de gemeente Hengelo zal wethouder van cultuur Claudio Bruggink de opening verrichten.

Openingstijden:
Zaal Zuid kunstpodium
woensdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur
zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur

Museum Hengelo
dinsdag t/m vrijdag van 13.00 — 17.00 uur
zaterdag en zondag van 14.00 — 17.00 uur

De tentoonstelling is te zien t/m vrijdag 23 december 2016

Zaal Zuid kunstpodium
Esrein 11
7553 CX Hengelo
www.zaalzuid.nl
www.facebook.com/zaalzuid
Museum Hengelo
Beekstraat 51
7551 DP Hengelo
www.museumhengelo.nl
www.facebook.com/Museum-Hengelo
 


^ naar boven