groepstentoonstellling Archaeology for the Future van MIKC Productions

29 augustus t/m 30 september 2013
Vrijhof, Campus Universiteit Twente, Enschede

Op 50 meter aan stellages toont MIKC Productions in de grote expositieruimte van de Vrijhof afval dat zal verdwijnen: verpakkingen, blik, textiel, kleine gebruiksvoorwerpen, technologische gadgets en geluiden van 2013.
MIKC Productions wil met dit zogenaamde ‘Archaeology for the Future’-archief de gebruikscultuur van de mens anno 2013 conserveren, archiveren en documenteren. Hedendaagse archeologie die tot nadenken stemt.
Speciale gasten: Wanda Schaap (fotografie), Ricardo Liong-A-Kong (geluid), Sara Dojan, Hans Wassink, Philip Ultee, Ad Hoc Collectief e.a.

De expositie heeft een feestelijke sluiting op maandag 30 september om 16.30 uur: Hester Maij, gedeputeerde van de Provincie Overijssel, zal haar visie op het archief geven.
Iedere bezoeker van de borrel wordt uitgenodigd om een gebruiksvoorwerp mee te nemen en dat te laten opnemen in de collectie. MIKC zal het ter plekke archiveren.

Archeology for the Future Archeology for the Future
 

Drie geluidsfragmenten uit mijn serie Geluiden uit Hengelo (2013) zijn in dit archief opgenomen.


Archeology for the Future
In ’t Eetpunt in Zorgcentrum Humanitas wordt tussen de middag in twee ‘sessies’ de warme maaltijd geserveerd: soep, hoofdgerecht en toetje. Het aantal bewoners dat komt eten (men kan ook op de kamer eten) ligt zo tussen de 50-90.
Tafels dekken, aan de eetgasten vragen wat ze willen eten (er is keuze uit twee menus), de rollators weg zetten, servetten (‘slabbetjes’) ombinden, eten rondbrengen, tafels afruimen, rollators weer ophalen, dat wordt door vrijwilligers gedaan. ’s Zaterdags ben ik een van die vrijwilligers.Eten opscheppen, vaatwasser in- en uitpakken, wordt door betaalde krachten gedaan. De vaat wordt verzameld en gaat zo snel mogelijk door de ‘wasstraat’, want anders zijn er voor de tweede sessie te weinig soepkommen, borden of dessertlepels.
   
Archeology for the Future De eerste jaren dat ik in dit huis woonde noteerde ik elke week het gas- en electriciteitverbruik. In de winter schoot het gasverbruik omhoog, dat was schrikken, maar ik kon er niet zoveel aan doen, ik wilde het gewoon behaaglijk hebben.
Het is nu lekker warm in de achterkamer, daar zorgt de gevelkachel in de achterkamer voor.
Wat je hoort is eigenlijk geld; geld dat van mijn bankrekening vloeit. Je hoort namelijk de gasmeter.
 
Archeology for the Future Meer dan negen jaar.
Zolang geleden had ik Bas voor het laatst gezien. Zaterdag op de markt trof ik hem. Nog steeds een beetje ADHD, maar zoals men zegt, een ‘goed jong’.
Bas gaat deze zomer naar Italië, geheel in stijl in een opgeknapte Fiat 500 (‘als je een rood-wit-blauwe Fiat 500 ziet rijden, dat zijn wij dat’). En toeval, toeval, vandaag scheurden ze me voorbij, en reden verderop de stoep op, motorklep open, en daar gromde het beest. Een gereviseerde (krachtiger dan de originele) motor. Vergeleken met de huidige auto’s lijkt het wel een brommer.
Als een kind zo blij stuiterde Bas rond de auto.


Uitnodiging (pdf, 450 kb)
Mikc Productions

 


^ naar boven